Passion, ökad spårbarhet och positiv kristallkula

Norra Timbers främsta uppdrag och passion är att förädla vårt norrländska virke.
Det karga klimatet här gör att skogen växer långsamt och träden blir finkvistiga och med täta årsringar. Så det är med stor stolthet vi kan leverera virke av premiumkvalitet till dig som gör affärer med oss. Vi har ambitionen att på olika sätt hitta vinnande samarbeten och att det synsättet genuint ska genomsyra allt vi gör.

TEXT: Erik Eliasson, Marknadschef Norra Timber

Datum: 2021-12-06

Ett mycket viktigt steg i att kunna lyckas med detta är möjligheten att sortera fram önskade produkter. Under hösten har vår styrelse sagt ja till ett flerårigt industriellt utvecklingsprogram och redan efter nyår kommer en rad investeringar påbörjas. Sammantaget kommer nivån på vad vi kan erbjuda er kunder stegvis öka. Redan nu har vi utökat tork- och pannkapaciteterna och höjt andelen nedtorkade trävaror. Detta program är ett avgörande steg mot att skapa vinnande samarbeten. Läs mer om investeringarna på nästa uppslag.

Det talades från analytiker om en ny grön supercykel bara för några månader sedan. Nu pratar samma analytiker om prisras i trävarumarknaderna och frågar sig hur djupt prisfallet ska bli? Att trämarknaden skulle få en sättning efter den rusning vi genomlevt sedan sommaren 2020 förvånar nog ingen med gedigen erfarenhet. Personligen tycker jag varken om ordval som ”grön supercykel” eller motsatsen. Vi är helt enkelt inne i en normal inbromsning för kvartal fyra parallellt med att beteenden som kopplats till pandemin gradvis går tillbaka till ett mer normalt läge. Sågverken producerar samtidigt som aldrig förr och effekten blir då, precis som tidigare år, en lagerförskjutning från köpare till säljare eftersom alla köpare blir avvaktande och i princip ingen vill har stora ”dyra” lager vid årsbokslutet.

För de flesta producenter är råvaruförsörjningen i skrivande stund kritisk. Enligt svenska vädertjänsten SMHI har nederbördsmängden i norra Sverige mer än fördubblats i jämförelse med tidigare oktobermånader. Det betyder att råvarutillgången generellt i norra Sverige är ovanligt svag för perioden och det kommer definitivt att påverka produktionsnivåerna hos alla aktörer i området under kvartal fyra som helhet.

Det område som oroar är utvecklingen inom EU och unionens förslag till ny skogsstrategi. Ett äkta skräckscenario uppstår om vi hamnar klorna på de krafter som vill förbjuda hyggesskogsbruk och på flera andra vis i grunden ändra synen på vårt nuvarande ansvarsfulla sätt att bruka skogen i norden. Här har vi alla som på olika sätt är beroende av skog och skogens produkter ett ansvar att tala om och visa vad vi tycker. På nästa sida kan du läsa vår åsikt i frågan.

När jag tittar in i 2022 förväntar jag mig återigen ett ganska starkt år då byggande och investeringar generellt är kvar på höga nivåer i de flesta länder. Min bedömning är att vi från kvartal två kommer få se en vändning uppåt igen. Så min kristallkula är fortsatt optimistisk!

Erik Eliasson,
Marknadschef Norra Timber