Mer läsning

 1. Maximerad produktionsvolym och färre driftstopp

  20 juni 2024

  I slutet av 2020 driftsatte Norra Timber en lösning för processoptimering och tillståndskontroll från SPM Instrument i sågverket i Sävar. Tack vare den här investeringen har man kunnat undvika 96 timmar av oplanerade driftstopp från start och fram till våren 2024. Nedan text är ett sammanställt case av SPM Instrument där mer ingående information finns.

  Industri
 2. Nytt system för digital in- och utcheckning på sågverken

  3 juni 2024

  Ett nytt digitalt system gör det smidigare för åkare att hämta ut sina produkter från sågverken. Istället för att registreringen av åkarnas last och rutt sker manuellt, är hela flödet automatiserat. 

  Industri
 3. Spara tid och arbete – satsa på fabriksmålade ytterpaneler

  7 maj 2024

  Behöver du byta ut brädor – eller hela fasaden på ditt hus? Satsa på fabriksmålade paneler. Du sparar tid, pengar och arbete och kan vara trygg med att ditt hus står sig starkt mot väder och vind, år efter år.

  Inspiration
 4. Ny sågverkschef i Hissmofors

  30 april 2024

  Norra Timbers sågverk i Hissmofors har fått en ny chef – skogsälskaren Thomas Haiduga.
  – Jag är väldigt glad över tjänsten. Norra Timber är ett företag med traditioner, men samtidigt med moderna tankesätt. Det är väldigt utvecklande, säger han.

  Industri
 5. Förbättrad trafiksäkerhet på sågverken

  17 april 2024

  Norra Timber har nyligen genomfört ett projekt med syfte att förbättra trafiksäkerheten på sina anläggningar.

  Industri
 6. Minskar koldioxidutsläppen med 144 ton per år – med eltruckar

  16 april 2024

  Norra Timbers sågverk Sävar Såg har investerat i två eltruckar samt en nybyggd laddstation. Investeringen innebär en modernisering av fordonsflottan men också att anläggningens koldioxidutsläpp minskar med hela 144 ton per år.

  Industri
 7. Premier ska främja virkesavverkning

  16 april 2024

  Att virke kan avverkas och levereras till industrin under alla årstider – även under blöta och regniga perioder – är viktigt för hela branschen. Därför har Norra Skog höjt premien för bland annat avverkningar som kan ske på barmark.

  Trämarknad
 8. Staket med färdigmålade panelbrädor

  16 april 2024

  Att använda fabriksmålade panelbrädor för att bygga staket har flera fördelar. Du sparar givetvis väldigt mycket tid, men brädorna och målningen har också en kvalitetsgaranti (CMP), som säkerställer god kvalitet på träråvaran, färgen, fukten och ytbehandlingsprocessen.

  Inspiration
 9. Viktigast att förstå kulturen och människorna

  14 april 2024

  Daniel Färdeman är produktutvecklare och exportsäljare på Norra Timber, och jobbar med försäljning av sågade trävaror på marknader som USA, Europa och Asien. Han vet väl vikten av att förstå kulturen och människorna på den marknad man verkar.

  Trämarknad
 10. Äntligen vändning i sikte för sågverksindustrin

  8 april 2024

  Året kommer sluta bättre än det började för skogsindustrin. Det tror Erik Eliasson, marknadschef på Norra Timber.
  Ledare av Erik Eliasson, Marknadschef Norra Timber | Publicerad i Norra Timber News nr. 1 2024

  Trämarknad
 11. Mer miljövänligt med nytt system för transportbokningar

  26 mars 2024

  Det kommer allt högre krav från byggbranschen och kunder på bättre och mer miljövänliga transporter. Därför har, sedan årsskiftet 2023/24, alla Norra Timbers sajter ett nytt transportbokningssystem. Detta för att kunna välja mer hållbara frakter samt enklare kunna följa upp transporterna. 

  Industri
 12. De tog en genväg till husdrömmen

  25 mars 2024

  Emma och Sebastian Åström renoverade sin gamla gård från 1800-talet med färdigmålade ytterpaneler för att spara tid och pengar. Resultatet blev väldigt lyckat!

  Inspiration
 13. Kärnfurutrall från norrländska skogar

  13 mars 2024

  Norra Timbers Kärnfurutrall består av minst 99 % kärnvedsandel och har en god och naturlig beständighet mot röta. Den norrländska tätvuxna furan gör trallen hård, formstabil och slitstark. Trallen kan köpas miljö- och spårbarhetscertifierad enligt PEFC.

  Inspiration
 14. Inköpare från Pakistan: Sverige har virke av hög kvalitet

  24 januari 2024

  I december hade vi besök av vår kund Zahid Rasheed från Lahore i Pakistan, som vi tog på en rundvandring på sågverken i Kåge och Sävar.

  Trämarknad
 15. Norra Timber satsar på hållbart emballage

  28 november 2023

  Genom att använda en kombination av återvunnen plast och fullt återvinningsbart material strävar Norra Timber mot att minska användningen av nytt plastmaterial och främja en cirkulär ekonomi. 

  Trämarknad
 16. Helheten är viktig för Hanna Östman

  10 oktober 2023

  Efter att ha arbetat inom både skog och sågverksindustri tar Hanna Östman nästa kliv i värdekedjan när hon axlar rollen som internationell säljare på Norra Timber.

  Inspiration
 17. Porträtt av Erik Eliasson, marknadschef Norra Skog.

  Tuffa utmaningar för sågverken

  29 juni 2023

  I skrivande stund har vi hunnit igenom det första av 2023. Ett halvår som genomsyras av en turbulent omvärld och osäkerhet.

  Trämarknad
 18. Stegrade kostnader för sågverken på en avstannande marknad

  16 december 2022

  Efter en ovanligt lång och brant uppgång kom till slut konjunkturvändningen och det med besked. Redan under det andra kvartalet av året kunde en viss osäkerhet börja skönjas i köparnas beteende.

  Trämarknad
 19. Gamla metoders trähantverk mot framtiden

  14 oktober 2022

  Snickarglädje, fanerade skåp, spröjsade fönster och en trapp. Vid Träakademins möbel- och byggnadsvårdsutbildning i Kramfors råder ingen brist på kreativitet eller kompetens.

  Inspiration
 20. Norra Timber tar branschens nya teknikkliv

  13 oktober 2022

  Norra Skogs industri fortsätter hela tiden att utvecklas och skogsägarföreningens styrelse har beslutat att investera drygt 300 miljoner i Norra Timber Kåge såg.

  Industri
 21. Rekordstor investering för Norra Timber Kåge såg

  20 september 2022

  Varje år tar Norra Skogs styrelse inriktningsbeslut för de kommande fem årens industriinvesteringar. Det ger styrelsen en möjlighet att tydligt peka ut inriktningen för föreningens industriverksamhet och ha rätt framförhållning.

  Industri
 22. Välkommen till världens modernaste massabruk

  1 januari 0001

  Med en investering på 2,02 miljarder euro är bruket det största projektet som skogsägarföreningen Metsä i Finland någonsin gjort. Med en dubblerad kapacitet, AI som sköter vedhanteringen och med krav om att använda enbart en miljöcertifierad råvara, är bruket i allra högsta grad i behov av leverans från hela Nordkalotten.

  Industri