Inköpare från Pakistan: Sverige har virke av hög kvalitet

Sedan augusti 2022 gör Norra Timber affärer med Pakistan. Landet har en stor befolkning och är en växande marknad, vilket skapar goda framtidsutsikter. I december fick vi besök av vår kund Zahid Rasheed från Lahore i Pakistan, som fick besöka några av våra sågverk.

Publicerad 24 januari 2024

FotoVictor Lundberg

– Tall från Sverige är ett bra alternativ för oss, säger Zahid som fick kontakt med Norra Timber efter att en kund på en annan marknad tipsade honom om fördelarna med svenskt virke. Första affären gjordes i augusti 2022 och innan jul 2023 träffades parterna igen. 

– Det här var andra gången jag besökte Sverige. Första gången var jag hit under juli månad och då var det ljust hela nätterna i princip. Nu, vid mitt besök i december, var det 15–20 minusgrader och jag såg inte ljuset en enda gång. Så vädret och ljuset är fascinerande. Folk bor ju här och de verkar inte ha några problem med kylan, säger Zahid Rasheed och skrattar. 

Under sin resa hit besökte han sågverken i Kåge och Sävar, där han visades runt och fick bland annat sågprocessen demonstrerad för sig.

– Det var väldigt intressant att se, säger Zahid Rasheed.

Exportsäljare Niklas Gustavsson och Zahid Rasheed utanför Norra Skogs huvudkontor i Umeå.

Vad tycker du om våra träprodukter?

– Jag kom till Sverige för att köpa trä, för svenskt trä har väldigt hög kvalitet – det var också något jag kunde bekräfta när jag besökte Norra Skogs produktionsanläggningar. Jag kan köpa alla storlekar i alla kvantiteter, vilket är jättebra. Vi brukar köpa så kallad yellow pine från USA, vilket är ett hårt träslag, och vi använder det till bland annat dörrar och fönster. Men yellow pine är väldigt dyrt. Så tall från Sverige är ett bra alternativ för oss – det är ett trä med hög kvalitet. Det är lite mjukare, har en vacker färg och behöver ingen inoljning efter torkning. Jag hoppas kunna marknadsföra svenskt trä i Pakistan – om vi köper svenskt trä behöver vi inte den amerikanska tallen, säger Zahid Rasheed.

Pakistan har över 230 miljoner invånare – och befolkningen växer. Ur trähänseende är landet ganska utvecklat i och med att man jobbar med flera olika typer av sågade trävaror och flera dimensioner. 

– Det gör det lättare för oss att hitta varor att leverera som passar oss båda. Vi har ett mycket gott samarbete där vi arbetar för att skapa en ömsesidigt värdefull affär och öka volymerna som skickas till marknaden, säger Niklas Gustafsson, kundansvarig säljare på Norra Timber. 

Även Zahid Rasheed uppskattar samarbetet med Norra Timber. 

– Norra Timber är verkligen hjälpsamma. De har introducerat mig i kvaliteten, processen och träet och har hela tiden återkopplat till mig, vilket jag uppskattar. Det är viktigt för oss att vi kan beställa produkter i många storlekar och i olika kvantiteter, så jag är väldigt tacksam, säger Zahid Rasheed.