Spara tid och arbete – satsa på fabriksmålade ytterpaneler

Behöver du byta ut brädor – eller hela fasaden på ditt hus? Satsa på fabriksmålade paneler. Du sparar tid, pengar och arbete och kan vara trygg med att ditt hus står sig starkt mot väder och vind, år efter år.

Publicerad 7 maj 2024

Efter en fasadrenovering med omålade paneler återstår mycket jobb. Inköp av färg och penslar, montage av byggställning och eventuellt att anlita en målerifirma. Sedan väntar grundmålning, mellanstrykning och färdigstrykning.

– Varje färglager tar ungefär 25 timmar att applicera och mellan varje strykning ska färgen även få tid att hinna torka. Att måla om fasaden tar lång tid, säger Erik Högbom, försäljningschef på Norra Timber med ansvar för byggprodukter. 

Men en lösning finns – fabriksmålade paneler. 

– En mellanstruken ytterpanel kan monteras upp direkt och sedan skyddar den fasaden i 12 månader innan det är dags för slutstrykning. Du slipper orosmomenten som följer med omålade paneler där träet är obehandlat, säger Erik Högbom. 

Med en fabriksmålad panel slipper du även utmaningen med det svenska vädret, som begränsar den tid det går att måla. Utomhustemperaturen får inte vara för varm eller för kall och luften får inte vara för torr eller för fuktig.

Erik Högbom inspekterar färdigproducerade panelbrädor hos måleriet i Hammerdal. Här tillsammans med Linda Hallström. Foto: Sandra Lee Pettersson

– När man målar paneler själv med pensel blir dessutom färglagren sällan jämna, säger Erik Högbom.

Norra Timbers fabriksmålade ytterpaneler är tillverkade av senvuxen gran, med täta årsringar från de djupa norrländska skogarna.

– Vårt virke kommer från ett av världens bästa skogsområden – norra Sverige. Det karga klimatet gör att skogen växer långsamt, vilket innebär finkvistigt virke av mycket hög kvalitet. Att välja fabriksmålade ytterpaneler är bra för ditt hus, men också ett kvalitativt, lättsamt och billigt val jämfört med omålade paneler – i alla fall om man värdesätter sitt eget arbete! säger Erik Högbom.

Hos Norra Timber målas panelerna på målerier i Hammerdal. Det görs under kontrollerade former av kunnig personal. 

– UV-lampor värmer upp ytan så att fibrerna i träet suger in exakt rätt mängd färg från sprutboxarna. Färgmängden kontrolleras noggrant så att det blir ett jämnt lager över hela ytan. Här får också panelerna torka under gynnsamma förhållanden, säger Erik Högbom.

Norra Timber är godkänd leverantör av CMP (Certifierad Målad Produkt). Det är en branschstandard som Svenskt Trä tagit fram som säkerställer höga krav på träråvaran, färgen, fuktkvoten och den industriella ytbehandlingsprocessen. 

I måleriet får panelbrädorna torka under optimala förhållanden. Foto: Sandra Lee Pettersson

– Genom CMP pratar producenter och färgleverantörer samma språk när det kommer till målade paneler. Som godkänd leverantör av CMP kan man också lämna hela tio års garanti på sin produkt. Även om vit färg är standard inom CMP kan vi även måla i andra kulörer om kunden vill, så länge det finns en färgkod, säger Erik Högbom.

Han tillägger:

– Satsa smart i sommar och köp fabriksmålade paneler. Mindre jobb, mer pengar kvar i plånboken – och du får en fasad som står sig längre!

Emma Åström, som tillsammans med sin man, renoverar en gammal gård i den lilla byn Butsjöböle utanför Örnsköldsvik. Där använder de färdigmålade ytterpaneler från Norra Timber för att spara både tid och pengar.