Norra Timbers stolpfabrik gjorde rekordår under lågkonjunktur

Trots lågkonjunkturen går Norra Timbers stolpfabrik i Agnäs som tåget. 2023 blev ett ekonomiskt rekordår med en fantastisk försäljning.

– Lågkonjunkturer är oftast bra för oss, hur konstigt det än kan låta. Då genomförs stora infrastrukturprojekt globalt, vilket gynnar försäljningen av el- och telestolpar, säger Johan Lundberg, platschef.

Text Elin Olsson Publicerad 29 maj 2024

Agnäs stolpfabrik producerar svarvade stolpar av högklassig furu. Råvaran är särskilt utvald från de bästa norrländska furuträden och anses av många vara det bästa sortimentet som kommer från ett träd. Produkten som tillverkas är tämligen unik i vårt land – det finns bara tre stolpfabriker i hela Sverige och Agnäs är den enda i Norrland.

– Hos oss är produktionen och försäljningen väldigt jämn år från år. Det finns ett ständigt behov av nya stolpar – vare sig det är för att bygga nya eller byta ut gamla. Bara i Sverige finns det uppemot 10 miljoner stolpar som ska underhållas och bytas ut, säger Johan Lundberg.

Lågkonjunkturen till trots kunde Agnäs stolpfabrik behålla i princip samma produktion som alltid år 2023. Faktum var att fabriken det året gick bättre än någonsin.

– När vi gick in i 2023 hade vi ett väldigt högt lager. Men vi sålde otroligt mycket, så det blev en rejäl lagersänkning. I Agnäs exporterar vi nästan allt vi tillverkar så vi får även stora fördelar i valuta. 2023 var ett jättebra år för oss – alla tiders rekord, säger Johan Lundberg.

Den absolut största marknaden för Agnäs stolpfabrik är Nordafrika och då framför allt Marocko. Även Centraleuropa är en bra marknad.

– Att tillverka stolpar är ganska nischat, det finns inte så många aktörer. Det gör att vi som håller på med det här samarbetar mycket. Vi levererar stolpar till varandra som sedan går på export, ofta till England och Irland. Det är jättestora marknader, säger Johan Lundberg och tillägger:

– Under 2023 gick en fjärdedel av våra leveranser till en annan svensk stolpfabrik som i sin tur exporterade. Så våra samarbeten är väldigt viktiga.

Sverige och Finland är störst i Europa på stolpar, detta på grund av den höga kvaliteten på träråvaran. Träden måste vara raka och inte ha så många kvistar, till exempel.

– Träden som väljs ut till stolpar brukar vi kalla för skogens filéer. Dessa får skogsägaren även extra betalt för, säger Johan Lundberg.

Fakta stolpproduktion

I produktionsanläggningen mäts stolparna in och barkas för att senare svarvas och sorteras i längd och dimension. Stolparna torkas sedan i luftiga staplar i 8–10 månader. Bark och svarvspån används som energi i värmeverk. Vid leverans kontrolleras stolparnas mått, fuktighet och kvalitet. Övrig bearbetning sker med personalens hantverksskicklighet inom borrning, kapning samt märkning, vilket resulterar i högklassiga produkter som levereras till ett tiotal länder. 

Produktionen består av kraft- och telestolpar, belysningsstolpar och pålstolpar i längderna 7–19 meter. Merparten av stolparna levereras obehandlade. I Agnäs produceras mellan 50 000 och 70 000 stolpar varje år.