– Det är ett resultat av medvetna satsningar, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger Henrik Jönsson, industrichef på Norra Timber.
Inom svensk sågverksindustri är kvinnor fortfarande i klar minoritet. Enligt Skogsstyrelsen är endast omkring 20 procent av de anställda kvinnor. Norra Timber, som är en del av skogsägarföreningen Norra Skog, har genom långsiktiga åtgärder lyckats öka andelen – inte minst genom riktade rekryteringsinsatser, stödstrukturer för nyanställda och utbildningar i inkluderande ledarskap.
– Vi vill ha hållbara och attraktiva arbetsplatser där alla ska känna sig välkomna, säger Henrik Jönsson.
På alla Norra Timbers industrier finns numera separata omklädningsrum för kvinnor, och i de flesta arbetsgrupper finns jämställdhetsambassadörer – medarbetare som driver frågan lokalt och lyfter förbättringsbehov.
– Vi är glada över utvecklingen hittills, men vi ser det inte som ett mål i sig. Det är snarare ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete börjar ge resultat, säger Henrik Jönsson.

Pär Lärkeryd, vd för Norra Skog, har arbetat med jämställdhetsfrågor i över 20 år. Han betonar vikten av att förändringen sker i vardagen – inte i visioner.
– Det handlar inte bara om att rekrytera kvinnor, utan om att skapa en kultur där alla vill stanna kvar. För att lyckas med det måste vi förändra sådant som påverkar vardagen – allt från omklädningsrum till jargong, säger han.
Jämställdhetsambassadörerna träffar regelbundet ledningen och får resurser att genomföra förändringar där behov finns. På så sätt får frågan tyngd i hela organisationen.
– När vi jobbar med jämställdhet påverkar det mycket mer än bara könsfördelningen. Det skapar en bättre arbetsmiljö för alla, stärker vår förmåga att lösa problem – och skapar ökad lönsamhet och affärsnytta, säger Pär Lärkeryd.
Med sikte på att rekrytera minst 33 procent kvinnor varje år fortsätter Norra Timber att utveckla sitt jämställdhetsarbete, samtidigt som samarbeten med skolor och branschinitiativ växer.
– Vi vill visa att skogsindustrin inte bara är en framtidsbransch – den är också en bransch för alla, säger Henrik Jönsson.