Påverkansarbete pågår

Det finns många intressen i samhället som på ett eller annat sätt styr hur en skogsägare får använda sin skog. För att stärka, informera och skydda äganderätten behövs därför Norra Skogs påverkansarbete gentemot myndigheter och beslutsfattare både på nationell och internationell nivå. I arbetet ingår även att bemöta ideella naturvårdsorganisationers påtryckningar.

TEXT: ULRICA WINBERG-JONSSON FOTO: NORRA SKOG

Datum: 2023-02-27

Bakom Industri- och marknadsverksamheten Norra Timber står Norra Skog, en skogsägarförening som ägs av 27 000 skogsföretagare som har sin skog i norra Sverige. Föreningen har funnits i nära 100 år och dess huvudsakliga uppdrag är att på olika sätt göra skogsägarnas företagande lönsamt. Därför engagerar sig både medlemmar och tjänstepersoner inom Norra Skog för att de politiska spelreglerna ska vara en sund myndighetsutövning där respekt för skogsägarens egna rättigheter råder. Allt för att skogsägarens långsiktigs ska ha möjligheter att kunna investera, aktivt bruka, skörda och återigen investera i sin skog.

- Norra Skog arbetar för att hela samhället ska förstå att brukad skog, respekterad äganderätt och livskraftig landsbygd är förutsättningar för ett hållbart samhällsbyggande med utvecklad välfärd. Vi bevakar näringspolitiska frågor och bedriver ett lösningsorienterat påverkansarbete för ett fritt, lönsamt och ansvarsfullt skogsföretagande, förklarar Jonas Eriksson, medlemschef och näringspolitisk expert på Norra Skog.


Erik Jonsson och Satu Agiular, Norra Skog, Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker för Moderaterna (EPP) samt Ida Nyberg och Jonas Eriksson från Norra Skog.

I samverkan med andra

På Norra Skog arbetar ett team på fyra personer dagligen med påverkansarbete bland annat genom att svara på remisser från regering och riksdag, bedriva olika sakmål i tingsrätt eller följa juridiska frågor, delta på politikerträffar både på nationell och EU-nivå och delta i forum där ämnen som rör skogsägarnas rättigheter lyfts. Dessutom pågår en kontinuerlig omvärldsanalys av frågor som berör en skogsägares möjlighet att bedriva sitt företagande och förse omvärlden med den förnybara och hållbara råvaran trä. Norra Skogs påverkansarbetet sker ofta även i samarbete med de övriga skogsägarföreningar, Mellanskog, Södra och lantbrukarnas riktsförbund, LRF, samt andra organisationer som driver viktiga sakfrågor för en privat enskild skogsägare.

- Norra Skog värnar om ett brukande som bygger på frihet under ansvar, och visar lagstiftarna på de möjligheter som finns med många små familjeskogsbrukare. Vi företräder ju 27 000 medlemmar och har därmed också en stor möjlighet att påverka, förklarar Jonas Eriksson.


Det viktiga ordförandeskapet

Några av de aktuella frågor som just nu hanteras inom ramen för EU:s stora klimatpaket ”Fit for 55” är bland annat EU:s förslag om restaurering av natur, upptag av växthusgaser
LULUCF, certifiering av kolkrediter, Avskogningsförordningen, Förnybarhetsdirektivet (RED III) samt hållbara finansieringar (Taxonomiförordningen). I januari övertar Sverige ordförandeskapet från Tjeckien i EU:s ministerråd och politiker har uttalat sig om att Sverige ska förhålla sig helt neutralt vid de cirka 2000 möten som är planerade.

- Här bör vi istället visa upp det aktiva skogsbrukets betydelse för att ställa om till ett hållbart samhälle. Ta vara på möjligheten att visa upp vårt hållbara familjeskogsbruk och lyfta svenska prioriteringar menar Erik Jonsson, näringspolitisk strateg Norra Skog.