Ny paketdesign för Norra Timber

Nu börjar de nya virkespaketen rulla ut från Norra Timbers sågverk. Hållbarhet har varit ett viktigt ledord i arbetet med att ta fram de nya emballagen.

Text: Karolina Edstedt | Foto: Sandra Pettersson, Tina Stafrèn

Datum: 2021-01-08

Ny paketdesign för Norra Timber

Emballageupphandlingen för Norra Timber gjordes innan sommaren. Processen har varit lång, eftersom det handlade om en ganska komplicerad beställning med många variabler att ta hänsyn till. Emballaget måste sticka ut från mängden och synas på marknaden, samtidigt som miljö- och kostnadsfokus har varit viktigt eftersom företaget beräknar köpa 600 ton plast per år och den bör vara så funktionell och miljömässig som möjligt.

Begränsade designval

Tillverkningen av emballage i Norden är begränsat och Norra Timber valde att gå vidare med offertförfrågan till de två leverantörer man arbetat med tidigare för respektive företag.

- Dessa två leverantörer har lite olika sätt att ta fram emballage på vilket begränsade oss i design, dessutom har vi cirka 20 olika emballagetyper där bland annat färdigsvetsade huvar i färdiga längder som ser bra ut och gillas av kunder. Halkskydd är ett krav i hamnarna, vilka svetsas på som en film i processen ovanpå emballaget. Försök har gjorts på ett integrerat halkskydd, men det höll inte för de krav vi hade då. Efter semestern togs prover fram på vissa emballagetyper och vi valde då att växla färgerna på logotyp och designelement för att ytterligare öka tydligheten. Vi hade en tydlig idé om att synas på håll och särskilja oss från konkurrenter, vilket jag tycker att vi lyckats med. Vi har en stor tydlig logga med en underliggande design som ingen annan har och som påminner oss om det senvuxna norrländska virkets årsringar, säger Alexander Åhréus, affärsutveckling på Norra Timber.


Återvunnet material

Vid upphandlingen lades stort fokus på att hitta ett miljövänligt alternativ till emballeringen av både sågade och vidareförädlade trävaror samt stallströ.

-T-Emballage var den leverantör som kunde erbjuda det vi sökte. Nu har vi ett emballage som står för en hög grad återvunnet material, närmare 70 procent vilket känns mycket bra för oss inom Norra Timber, menar Alexander.


Minskar transport och kostnad

Alternativa material som man tittat på vid upphandlingen stod för 70-100 procent ny råvara. Det får en helt annan påverkan på koldioxidavtrycken. T-Emballage var också den leverantör som kunde erbjuda samtliga virkesemballage som Norra Timber har behov av, som plast på rulle i olika bredder samt färdiga virkeshuvar - allt i samma material.

-T-Emballage erbjuder även ett mycket brett kompletterande sortiment i form av plastband, bandskydd, klammersystem, fixeringsbrickor och märkfärg, vilket gör att vi kan samleverera dessa förbrukningsprodukter från en och samma leverantör. Det gör att vi minskar på antalet leverantörer och minimerar transporter och kostnader, berättar Alexander.

Alexander Åhréus
Alexander Åhréus, affärsutveckling på Norra Timber.

Rätt råmaterial

Enligt Tommy Andersson, försäljningschef på T-Emballage, är rätt råmaterial vid tillverkningsprocessen det mest effektiva sättet att minska plastfilmernas klimatpåverkan. Återvunnen polyeten är ofta det miljövänligaste alternativet och ett steg mot effektiv materialanvändning i en cirkulär ekonomi. Återvunnet granulat kan helt eller delvis ersätta nyproducerat råmaterial vid produktionen av plastfilm och återvunnet råmaterial kan användas för krävande förpackningslösningar. Filmen kan återvinnas som normalt plastavfall.

-Användningen av återvunnet råmaterial begränsas fortfarande av stränga restriktioner när det gäller livsmedel, eftersom renheten är en kritisk faktor och det är svårt att spåra ursprunget av återvunnet granulat. Vi använder både industriåtervunnen plast och konsumentåtervunnen plast i våra återvunna filmer. Tack vare vår produktutveckling kan våra filmer med industriåtervunnen plast anpassas enligt kundens processer och produktkrav. Vi är övertygade om att användningen av återvunnet råmaterial kommer ytterligare att öka i takt med att återvinningsteknologin utvecklas, avslutar Tommy Andersson.

Emballaget

Material: LDPE-baserat (low density polyeten) och innehåller återvunnet material från industri (PIR) och konsument (PCR).

Krav på plasten: Materialet ska kunna återvinnas till 100 procent. Emballaget ska skydda de sågade trävarorna under lagring och transport. Den ska även vara en viktig yta för marknadsföring.

Utveckling: Fokus på återvinning kommer att öka i framtiden. År 2030 ska alla plast-produkter som sätts på marknaden vara återvinningsbara. Kolavtrycken ska minskas, vilket driver utvecklingen till att använda sig av andra material som ersätter det fossila som exempelvis tallolja. Eventuell straffskatt diskuteras för de företag som sätter icke återvinningsbara produkter på marknaden.