Gamla metoders trähantverk mot framtiden

Snickarglädje, fanerade skåp, spröjsade fönster och en trapp. Vid Träakademins möbel- och byggnadsvårdsutbildning i Kramfors råder ingen brist på kreativitet eller kompetens.

Text: Katrin Åsander | Foto: Micke Engman

Datum: 2022-10-13

Samuel Bång går tredje året på Träakademin. Skåpet som är hans gesällmöbel är tillverkad i päronträd och lönn. Efter examen har han fått arbete som möbelsnickare i Lammhult. 

Doften av spån och trä, maskiner som bullrar och ljudet av verktyg i arbete. Det är som det ska vara i en snickarverkstad. Norra Skogs industridel, Norra Timber sponsrar sedan februari i år Träakademin med virke och i verkstaden går det nu att se vilka alster som virket förvandlats till under elevernas händer.

»Tre olika kvaliteter av gran och fura levererades. I första steget handlade det om att lära sig deras krav och sen hoppas vi på att kunna utveckla mot mer anpassade kvaliteter, säger Jan Mattson, ansvarig för sponsordelen från Norra Timber.

Utbildningen är 2-årig med möjlighet att komplettera ett tredje år för gesäll, för de som inriktat sig på möbelsnickeri. Därefter väntar nya jobb och framtidsmöjligheter. Mikael Semneby är lärare för möbelsnickeri och berättar att råvaran är a och o för elevernas utveckling i utbildningen. Att eleverna därför nu får möjlighet att arbeta med den senvuxna norrländska furan är förstås ett gynnsamt läge. 

»Det är jätteviktigt med bra material för eleverna. När man kommer hit så vet man kanske inte riktigt var bra kvalité är från början, därför är det viktigt att det blir rätt och bra från start. Eleverna lär sig hantverket från grunden och de får både utforma på egen hand och arbeta med mer fasta projekt. Som en första grej brukar de få göra en verktygslåda med fri design, säger Mikael Semneby.

Jan Mattson, Norra Timber och Mikael Semneby, lärare.

Miljöanpassat arbetssätt

Den historiska inriktningen på möbelsnickeriutbildningen startade 1995 och då med ambitionen att stärka träkompetensen i Ådalen. Från början fanns bara inriktningen Gustavianskt snickeri och möbeltapetsering. Därefter har utbildningen tagit olika former genom åren och i dag finns byggnadsvård, möbelsnickeri, möbeltapetsering samt järnakademin som har smedutbildning. Jan Mattson ser positivt på det träkunnande och de hantverkstraditioner som utbildningen förmedlar.

»Vi stöttar gärna en utbildning där trä står i centrum och där vi får chansen att utvecklas tillsammans med användare som ställer verkligt höga krav.

I tider av att ständigt söka efter ett miljöanpassat sätt att arbeta så får nog träet kvala in som godkänt arbetsmaterial. Likaså att använda miljövänligare val av färg såsom linoljefärg, vilket ju är byggnadsvårdens signum.

»Vi försöker jobba efter ett miljöanpassat arbetssätt. Vi tittar också på veganska alternativ när det gäller till exempel färger. Vi vill ju använda traditionella färger som linoljefärger. Inom byggnadsvårdsutbildningen handlar ju mycket om att reparera, återbruka och renovera gammalt. Vi använder inte heller mer material än det vi behöver, säger Mikael Semneby.

Vid en snickarbänk står Ida Deremar, förstaårselev på byggnadsvårdsinriktningen, från Bollnäs. Vid hennes bänk ligger ett gäng furuspjälor och överstycken till en veranda och fler tar form under hennes händer.

»Jag arbetade som kock tidigare men hade tankar på att sluta och göra något annat. Sedan kom coronapandemin och jag blev permitterad. Det ledde till att jag passade på att göra något nytt och jag har alltid varit intresserad av byggnadsvård, gamla möbler, byggnader och historia, säger hon.

Utbildningen ger hon bara positiva ord.

»Det är jätteroligt och lärorikt. Det här är något som jag vill arbeta med när jag är färdigutbildad, det är min ambition. Helst vill jag inrikta mig mot måleri och pappspänning. 

Arbetet med spjälorna fortsätter noggrant. 

»Det är bra kvalité och det känns roligt. Det här ska ju tåla vatten bra så man får vara noga med vilka bitar man väljer ut och tänker ut vad de olika delarna ska användas till. Om man känner på de här bitarna så är de rätt tunga, det är bra. 


Starta eget

I en annan del av verkstaden tar en trappa form. Steg för steg har efter noggranna uträkningar satts på plats. Mira Svanehed är andraårseleven som står bakom projektet med trappen. När den är klar ska den få sin plats i hennes torp i Hälsingland. 

»Det har varit en utmaning att bygga med alla vinklar. Den är byggd i furu vilket är lättarbetat och mjukt. Nackdelen är väl att det lätt blir märken. Utbildningen tycker jag är kreativ och det är roligt att få välja mycket själv och göra egna projekt. Jag har lärt mig mycket och tanken är att jag ska starta eget nu när jag blir klar, säger Mira Svanehed.

Trappen är gjord i fura från Norra Timbers leverans tidigare i år. Den är bara ett exempel på vad som kan ske när kreativitet, hantverksskicklighet och bra råvara möts. 

»Att vi har fått möjlighet till virke från Norra betyder mycket för oss. Studenterna får bra material till konkurrenskraftiga priser. Det blir också bättre ekonomiskt för dem. Att vi fått den här sponsringen gör det också möjligt för oss att utveckla utbildningen mer, bland annat genom att eleverna ska få möjlighet att göra golv. Så det ger oss möjlighet till nya vägar och det är fint, säger Mikael Semneby. 

Jan Mattson hoppas på att kunna utveckla samarbetet än mer framöver.

»Vi vill gärna vara med och bevara och levandehålla de här kunskaperna. Det ger oss också möjlighet att synas i ett bra sammanhang. Vi får se vilka mer former det blir framöver, säger han.

Frida Edin går möbelsnickarutbildningen på Träakademin.