En stark industristruktur

Fler industrier, starkare ekonomi och större geografiskt område gör nya Norra Timber till en betydligt tryggare samarbetspartner, menar företagets industrichef Henrik Jönsson. Han ser goda möjligheter för företaget att utvecklas ytterligare genom att låta enheterna inrikta sig på det de gör bäst.

Datum: 2020-06-16



Med tre konkurrenskraftiga sågverk och en stor förädlingsverksamhet styr Norra Timbers industrichef Henrik Jönsson företaget framåt med stor tillförsikt. Han är civilingenjör i grunden och har varit vd på NWP sedan 2012. Norra Timbers nya stora verksamhetsområde gör att Henrik kommer att vara stationerad i både Östersund och Umeå för att vara närmare de olika industrierna.

Utnyttja styrkor

Hans strategi går ut på att dra nytta av råvara, teknik och marknad genom att låta de tre olika sågverksenheterna i större utsträckning specialisera sig på det de gör bäst. Sågverket i Hissomofors ligger i anslutning till företagets största vidareförädlingsenhet och kommer att tillgodose försörjningen dit. Lite längre norrut ligger Sävar såg som är det modernaste sågverket. Med modern mätteknik och en effektiv sönderdelningsteknik skapar Sävar såg möjligheter för en hög grad av kundanpassning. Utanför Skellefteå finns Kåge såg som har en väldigt effektiv produktion och ligger i ett råvaruområde som passar bra för att möta kunders högt ställda krav på råvarukvalitet. Utöver de tre sågverken finns även en stolpfabrik och flera vidareförädlingsenheter.
– Vi ska utnyttja våra styrkor på ett bättre sätt. Större muskler och ett större geografiskt verksamhetsområde gör det möjligt, konstaterar Henrik.

Lyhörda

Enligt industrichefen har nya Norra Timber en helt annan råvarubas, och han är övertygad om att det kommer att gynna företagets kunder.
– Kunderna får en stark leverantör och samarbetspartner. Med vår nya företagskultur kommer vi att vara ännu mer lyhörda för vad kunderna vill och kunna göra produkter anpassade efter deras önskemål. Nu har vi styrkan för att kunna backa upp det, kombinerat med en god leveranssäkerhet, säger Henrik.

Sågverk


Kåge såg, Skellefteå kommun, Västerbotten
 
Kåge såg är en modern industri som ständigt utvecklas och förbättras. Sågverket använder den senaste tillgängliga tekniken inom en rad områden och optimerar utbytet av varje stock i sin 45 meter långa såglinje. Sågen är specialiserad mot produktion av gran- och furuvaror av hög kvalitet och har effektiva produktionsenheter. Sågverket är den största säljaren av sågad gran i norra Norrland. Anläggningen, som ligger nära utskeppningshamnar, har stor kapacitet för kundanpassning genom bland annat nedtorkning. Råvaran kommer från senvuxet virke från Västerbotten och Norrbotten. Det geografiska läget ger Kåge såg en väldigt strategiskt position ur logistisk synvinkel.

Årsproduktion:
Cirka 280 000 kubikmeter.
Råvara: 50 procent furu och 50 procent gran.


Sävar såg, Umeå kommun, Västerbotten

Sävar såg är en effektiv bandsåglinje med högt sågutbyte. Sågverket är specialiserat på produktion av gran- och furuvaror av hög kvalitet. Den moderna anläggningen använder sig av röntgenteknik med världens första CT Log direkt i såglinjen. Sågverket är belägen på en plats som skänker många logistiska fördelar. Det är även nära till hamnen och till containerhantering, vilket medför hög leveranssäkerhet. Råvaran är furu och gran av hög kvalitet från Västerbotten och Ångermanland.

Årsproduktion:
Cirka 300 000 kubikmeter sågad vara.
Råvara: 60 procent furu och 40 procent gran

Norra Timber
Hissmofors såg, Krokoms kommun, Jämtland

Sågverket har i nuläget en årsproduktion på cirka 160 000 kubikmeter, med målsättningen att öka produktionen till 200 000 kubikmeter inom de närmsta två åren. I anslutning till sågen ligger Byggprodukter Hissmofors samt impregneringen och ambitionen är att sågen i så stor utsträckning som möjligt ska försörja den egna vidareförädlingen med råvara.

Årsproduktion:
Cirka 160 000 kubikmeter sågad vara.
Råvara: 70 procent gran och 30 procent furu.



Agnäs Stolpfabrik, Bjurholms kommun, Västerbotten

Agnäs stolpfabrik har lång erfarenhet och är specialiserade på att producera svarvade stolpar av högklassig furu. Råvaran anses av många vara det bästa sortimentet som kommer från ett träd. Produkten som tillverkas är tämligen unik i vårt land.
I produktionen barkas, mäts, svarvas, justeras och torkas kraft- och telestolpar i längderna 7–19 meter i olika dimensioner. Sammanfattningsvis är det ett brett sortiment av stolpar från norrländsk råvara som vi kan erbjuda. Merparten av produktionen levereras obehandlade till ett 15-tal länder över hela världen och produkterna är mycket uppskattade. Legoimpregnering av sågade och hyvlade varor ingår också i produktionen, främst från egen industri men även från andra sågar/hyvlerier och kunder.

Årsproduktion:
60 000 stolpar.
Råvara: Furu.

Byggprodukter
Norra Timbers byggprodukter produceras i Kåge, Sävar, Hammerdal och Hissmofors. Norra Timber erbjuder ett komplett sortiment av skandinaviskt byggträ i furu och gran. Förädlingsenheterna producerar ytterpaneler, råspont, hållfasthetssorterade reglar i längder upp till tio meter, trall och läkter. Panelerna finns även som grundmålade och mellanstrukna. Produkterna vidareförädlas genom torkning, hyvling, kapning, fingerskarvning och hållfasthetssortering. De kundanpassas därefter ytterligare genom buntning och streckkodsmärkning.

Årsproduktion:

200 000 kubikmeter.
Råvara: Furu och gran.
 

Text: Karolina Edstedt | Foto: Elin Berge